Instuderingsfrågor svenska.

1. Nämn ett par av den romantiska epokens viktigaste politiska händelser. Hur reagerade romantikerna på den franska revolutionen?
Franska revolutionen som gick överstyr. Romantikerna vände sig bort från verkligheten och realismen). Napoleonkrigen, nationalismen växte fram. Först deltog de i debatterna kring alla problem men när revolutionen gick överstyr vände de sig bort ifrån politiken och drömde sig till andra platser.
2. Hur ska man datera den romantiska epoken? Vilka är de bärande idéerna? Vilka av de stod i konflikt med upplysningens idéer och tankar?
1800-1830 (förromantiken runt mitten av 1700-talet). Levde kvar längre inom musik och lyriken.
Genikult(lever i en bättre värld). De var naturromantiker, gick ut i naturen för att betrakta dess "skönhet".
Eskapism, vill vara någonannanstans (drömmer sig bort till nya främmande platser). Platons idé värld " vi ser bara skuggorna av den verkliga världen).

Upplysningen                                         Romantiken
Förnuft                                                      Känsla
Erfarenhet                                                 Idealistisk filosofi
Vetenskap                                                 Det övernaturliga
Jämnlikhet                                                Gudomlig inspiration
Utvecklingseptimism                                   Geni-dyrkan

                                                                 Längtan bort

                                                                 Naturen

3. Gå igenom romantikens olika kännetecken och diskutera vilka som är aktuella även idag. Lever vi i en romantisk tid?
Romantikens kännetecken: Känslor, naturromantiker, nationalism, eskapism, idealism (finns inte så mycket kvar i dagens samhälle), genikult, skräckromantik.
4.Vilka litterära genrer var viktigast under romantiken? ?Var det några som var helt nya? Vilka har visat sig mest hållbara?
Skräckromantik(HELT NY), lyriken.
5.Både romantiker och realister var ofta kritiska till det samhälla de levde i och som de skildrade i sina verk. I vilken utsträckning skulle man kunna rikta samma kritik mot dagens samhälle?
De motsatte sig upplysningstidens tankar och ville få fram mer känsla. Romantikerna motsatte sig att man med förnuft skulle kunna lösa allt. Eftersom industrialiseringen fick en sån framfart förändrades samhället mycket och snabbt. Man kunde då inte längre blunda för verkligheten utan började skildra den i litteraturen(realismen).
Än idag kämpar vi för ett bättre samhälle, mer jämnställt och vi vill hjälpa de som har det sämra stält.
6.Darwin, Marx, Nietzsche och andra vetenskapsmän och samhällsfilosofer formade 1800-talets tankevärld. Varför ledde deras insatser till att man började se på världen och människan på ett nytt sätt? Vilka gamla föreställningar rasades?
De presenterade en helt ny sanning och hela världen fick en ny världsbild. Både Marx, Darwin och Nietzsche kom med olika nya verk som förändrade världsbilden.
Darwin- evolutionsläran
Marx- kommunismen/arbetarklassen skulle träda fram. (klasskillnader)
Nietzsce- Var filosof, trodde att vissa var födda till ledare och andra till att följa "strömmen"
7. Varför blev realismen den stilriktning som slog igenom på 1800-talet? Vad betydde de stora naturvetenskapliga framstegen för litteraturen? Vilka likheterna mellan naturvetenskapsmännens sätt att arbete och Dickens, Flauberts och Zolas litterära metod?
8.Vad är det som var så provocerande i de realistiska/naturalistiska författarnas romaner?
9.Vad är typiskt för realismen? På vilket sätt skiljer sig den från naturalismen?
De realistiska författarna ville skriva så som de uppfattade omvärlden och samhället. Man försökte väl vara vettig och saklig, men samtidigt använde man på något vis känslor när man skrev, för att påverka och ibland provocera. Man ville att folket skulle få veta hur det stod till i samhället, att man skulle reagera på sånt som kanske inte var bra. I naturalismen var det nästan likadant men man försökte vara ännu mer objektiv. Kameran var precis uppfunnen, och det var så författarna tänkte, man ville att det man skrev skulle vara en exakt avbild.
10. Noveller och följetonger förekom ofta i 1800-talets populärpress. Vad är typiskt för en bra novell? För en följetong?

Det där var de frågorna jag hade, var sjuk på andra lektionen när ni gick igenom de. Någon kan väll anmäla sig frivillig till att skriva upp resten så blir det lättare för oss alla att plugga till provet imorgon! Vi fick ju fler instuderingsfrågor också men eftersom de var mycket lättare orkade jag inte skriva upp de. Någon kanske orkar skriva om romantikens olika kännetecken? Glömde pappret i skåpet och samtidigt lär man sig om man får skriva det en gång.

Romatikens verk
Älvkungen (dikt) - Johann Wolfgang von Goethe
Ringaren i Notre Dame- Victor Hugo
Den svarta katten- Edgar Allan Poe

Realismens verk
Oliwer Twist- Charles Dickens
"Morden" (brott och straff)- Fjodor Dostojevski

Naturalismens verk

Smycket- Guy de Maupassant

Kom igen nu tjejer, fyll på!

/Nikki


Kommentarer
Postat av: Tinde

vilken bra idé! ska nog starta en klassblogg jag med ;D

2008-09-25 @ 21:23:22
URL: http://tindes.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0