Hur man spenderar 9 timmar i en lastbil - eller - Randolfs resa till Berga

Halv 7 imorse drog jag, Hanna, Ewa och Gordijs iväg ner med Bergas ärtgröna hästlastbil mot Visingsö, vilket typ ligger i Jönköpings län, i SMÅLAND!!! Det kändes lite löjligt att ha med sig polkagrisarna i lastbilen eftersom vi åkte genom Gränna, varifrån de precis hade rest, dagen innan. Hästen var lugn som en filbunke hela resan, medan vi lyssnade på Rix FM vars musik vi ändå inte hörde eftersom ljudet hela tiden överröstades av den högljudda men dock inte särskilt starka motorn, och käkade några skivor skogaholmslimpa vi fått från matsalen, samt en mängd chokladbollar, festis och polkagrisar samt EN banan var.
 Vi kom fram till hamnen 10:17, och färjan gick 10:30, så det var lagom spännande på motorvägen, om vi skulle hinna eller inte (färjan går varje timme, och nästa som gick halv 12 var fullbokad, så då hade vi varit fast i Gränna i 2 timmar extra). Men över till Visingsö kom vi i alla fall, ända till gården faktiskt, där det jobbade lika många lettiska människor som det fanns inköpta lettiska hästar. Vi lämnade av Gordijs och gick för att kolla på den eventuella utökningen till Bergas körstall. Det var något av det tråkigaste och fulaste i hästväg någon av oss sett på länge (uppenbarligen bortsett från Youngster och Miró), så vi var precis på väg att dra därifrån då de "plötsligt mindes" det 3,5 åriga lettiska halvblodet som de hade. Så vi bestämde oss för att ta en titt på honom också. Valacken hade gått på bete sen i maj och inte gjorts något med bortsett från ridits kanske 3 gånger innan vi kom, han hade haft 3 hovbölder så hovarna var hur fula och spruckna som helst, ett gammalt sår på höger bak, och en ful, spretig lugg/man, men bortsett från det, en helt okej häst.

Så de satte ihop honom med ställets största stoppkloss och körde nåt varv runt gården. Ewa var supernöjd, så vi packade in honom och körde. När vi närmade oss hamnen igen så märker vi hur hästen hoppar runt som en galning där bak, och när vi väl kan stanna och gå bak till honom så ser vi hur han sitter fast med höger fram över väggen. Hjärtat pumpar hårt och febrilt i bröstet och man vill bara släppa ut hästen ur lastbilen och låta honom springa vart fan han än ville. Men Ewa bänder loss honom, sträcker tummuskeln, knyter honom hårt och kort, sen sitter vi i bussen och känner hur hela den skakar våldsamt medan vi väntar på färjan tillbaka.
Men väl på båten så står hästen totalt stilla. Vidare på E4:an står han som paralyserad, han verkar nästan ha somnat efter ett tag. Så vi påbörjar våra 30 mil tillbaka, under vilka vi fortsätter äta våra chokladbollar och frukt., och ser mängder av rovfåglar och döda djur. 20 av dessa mil ligger vi bakom en gulgrön långtradare täckt av röda små lampor vilka är nära att ge mig ett EPanfall. Till slut svänger vi av vid Huddinge och jag slipper se den mer. 45 minuter senare kör vi över bron och in på Bergas område. Hästen lastas och ut stoppas in i en box tillsammans med lite hö. Känns som om nästa veckas stalltjänst i kör kommer kräva en del tid tillsammans med den där hästen så att han får lära sig att bli hanterad ordentligt. Ja, så det här var våran fredag, det finns ju många sätt att spendera en sån på, men det här var definitivt ett av de mest intressanta jag varit med om på ett tag :P men vi ses på måndag tjejer, Ciao!! //Hector


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0